2011 Motorrad museum Sigmundsherberg

18.09.2012 20:51

Muzeum motocyklů v Rakouském Sigmundsherbergu je svým rozsahem asi největší ryze motocyklové muzeum, které jsem doposud navštívil. Nachází se jen kousek od Znojma za našimi hranicemi s Rakouskem. Tím se vlastně přímo nabízí spojit jeho návštěvu s prohlídkou Muzea Motorismu pana Drozda ve Znojmě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K jeho představení bude asi nejlepší použít přímo slova zakladatele a majitele muzea pana Prof. Fridricha Ehna, který o svém muzeu v propagačním materiálu hovoří takto:

Muzeum obsahuje soubor více jak 250ks motocyklů a nesčetného množství dalších souvisejících předmětů. Paleta exponátů začíná u prvních bicyklů (kostitřasů) od Sarganta přes vysoké a nízké kola až po nejznámější motocykly do roku 1990. Najdeme zde nejznámější značky světa, jako Brough Superior, Henderson, Norton, Scott a Velocette. Rozsáhlá část je také věnována mopedům a motokolům s pomocným motorem. Samozřejmostí jsou jak exponáty již dávno zapomenutých rakouských výrobců jako Bostik, delta Gnom, LAG nebo Titan, tak i těch velkých jako Lohner, KTM a Puch, které jsou zde reprezentativně zastoupeny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Absolutním vrcholem výstavy je největší ucelená sbírka motocyklů PUCH. Tato tradiční rakouská značka vyráběla jednostopá vozidla mezi léty 1900 až 1987. V rámci rozsáhlé soukromé sbírky pana Ehna jsou zde vystaveny i exponáty bývalého továrního muzea firmy PUCH. Jedná se o celou řadu velmi zajímavých prototypů, které unikátně uvidíte jen v Sigmundsherbergu. Jde tak o velké vyznamenání ze strany vlastníka exponátu firmy MAGNA-STEYR pro majitele tohoto muzea.

Více fotek naleznete zde.

 

 

 

TOPlist