2011 Fahrzeug-Technik-Luftfahrt Museum Bad Ischl

05.08.2011 00:00

Naše letošní letní dovolená (spíše prodloužený víkend) nás zavedla na horskou chatu Haus Alpin v oblasti rakouských Alp, přesněji do vysokohorského střediska Tauplitz, jež vlastní skupina "snílků" (jak si sami říkají) od nás z česka. Je to chata určená především lyžařům, na kterou "snílci" jezdili za zimní lyžovačkou. Jelikož původní majitel chatu uzavřel a posléze nabídl k prodeji, skupina dobrodruhů od nás, se ji asi po 2 letech bez provozu rozhodla získat a zprovoznit. Že se jim to nakonec povedlo se můžete přesvědčit sami. Dnešní klientela je převážně česká, v místní hospodě jsou i ceny české. My jsme zde strávili několi dní v létě.

Při jedné z návštěv místních termálních lázní jsme objevili letáček lákající k návštěvě muzea staré techniky. A jelikož v letáku byla i stará auta a motocykly, bylo o dalším výletu rozhodnuto.

Muzeum se nachází v městečku Bad Ischl a jeho celé jméno je Fahrzeug-Technik-Luftfahrt Museum Bad Ischl. Co se týká vojenské techniky, tak je zde k vidění především technika východního bloku 50-70 let.Část zbírky motocyklů je věnována vojenským typům především domácí rakouské výroby (PUCH, KTM). Mě osobně nejvíce zaujal hlouček předválečných motokol. V muzeu je i řada obřích motorů (nevím z čeho přesně), které jsou názorně upraveny řezy spalovacích prostorů a převodovek. Venku potom naleznete několik Migů ( jeden i v českém provedení), našeho Albatrose, Su-22, ruskou T34 a vzadu ukrytý vrtulník Mi-8 .

Vedle muzea je potom stylová dřevěnice s hospodou (patří k muzeu), kde se dá klidně poobědvat.

Fotografie naleznete zde.