2011 Exkurze Škoda Mladá Boleslav

07.07.2011 00:00

Navštívit Škodovku v Mladé Boleslavi jsme plánovali již delší dobu. Nejvíce nás lákala asi prohlídka přímo výrobních hal, což je možné pouze v pracovní den a po objednání dopředu. Nutnost objednání dopředu v kombinaci s pracovním dnem návštěvu trochu odsouvala, ale nakonec se příležitost našla.

Do Boleslavi jsem volal den před naší návštěvou, což se ukázalo jako velmi pozdě a nejprve jsme byli s omluvou odmítnuti, snad jestli se něco uvolní. A opravdu, v poledne volala paní z propagace, že máme štěstí a zítra ve dvě hodiny nás budou čekat. V muzeu a depozitáři  do konce letošního roku probíhá rozsáhlá rekonstrukce. Především depozitář není možné zhlédnout kompletní, pokud ovšem nenavštívíte také výrobní závod, kam byla jeho část dočasně přesunuta a právě to se nám nakonec podařilo.

Paní průvodkyně nás před vstupem do výrobních prostor provedla i halou, kde je druhá část depozitáře umístěna. Prohlídka začíná zhlédnutím cca 20 min. filmu, který mapuje celou historii závodu od jeho založení Klementem a Laurinem až po jeho moderní současnost. Poté následuje prohlídka muzea, kde je několik velmi hezky zrestaurovaných kol, motocyklů a automobilů především z období Laurina a Klementa. Následuje první část depozitáře, která je v současnosti přístupná v rámci prohlídky muzea. Zde jsou k vidění meziválečné automobily a výrobky těsně po válce. Novější automobily a především množství prototypů z 60, 70 a 80 let je možno vidět v druhé části depozitáře ve výrobním závodě. Sem už se přejíždí vlastními vozy.

Z výrobních prostor jsme navštívili nejprve linku pro jeden z typů převodovek a potom linku výroby třívalcových motorů pro Fábie. Nakonec jsme prošli montážní linku Fábií. Ve výrobních prostorech už bylo zakázáno fotografování, takže zde najdete fotografie pouze z muzea a depozitáře.